Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ilk defa gerçekleştirilen özellikli ameliyatla ilgili;
09 Ocak 2024

özellikli ameliyat
Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesinde gerçekleştirilmiş özellikli ameliyatla; Hastamız 18 yaşında erkek hasta, tekstil işinde ağır yük taşıyarak çalışıyor. Yaklaşık 6 ay önce sol dizinde şişlik, takılma ve tutulma şikayetleri başlamış. Dizini aktif olarak kullanamadığını ve güvensizlik şikayeti olduğunu belirtiyor. Hastanın muayene ve görüntüleme sonucunda sol diz eklem kemiğinin ön yüzünden kıkırdak parçanın kopup dizin arkasına kaçtığı, diz ekleminde buna bağlı kıkırdak hasarı olduğu, ve ön çapraz bağ yırtığı olduğu saptandı. Hastanın dizinin arkasındaki parçanın kapalı yöntemle ,artroskopik olarak çıkarılmasına karar verildi. Hastaya ameliyatın riskleri anlatıldı. Çünkü diz arkasında büyük atardamarlar ve hasarlandığında felce sebep olacak büyük sinirler bulunmaktadır. Daha önce Mardin'de yapılmamış bir ameliyatla serbest parça dizin arkasından artroskopik olarak çıkarıldı ve yine kapalı olarak kıkırdak onarımı ve ön çapraz bağ onarımı aynı seansta yapıldı. Bu yöntem dünyada da çok az olarak yapılmakta ve literatürde olgu sunumları olarak yer almaktadır. Operasyonu gerçekleştiren Op.Dr. Sait Anıl Ulus ve Op. Dr. Yılmaz Tutak olarak Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi ailesiyle birlikte hastalar için elimizden geleni yapmaya, çalışmaya devam edeceğiz.